در این قسمت از سایت خدمات سئو سایت شرکت توسعه رهاورد جرگه، هدف جستجو Search Intent رو به قیف ارگانیک و چگونگی کمک به هدایت تحقیق کلمات کلیدی مرتبط می کنیم و مفهوم دقیق این کلمه رو تعریف می کنیم.
چند سالی هست که تو دنیای سئو و وبسایتها، دیگه همه به جای اینکه فقط روی کلمات کلیدی تمرکز کنن، بیشتر دارن به محتوا و نیازهای مخاطب فکر میکنن. یه اصطلاحی به اسم “هدف جستجو” یا همون “Search Intent” تو این مسیر رایج شده. یعنی وقتی کسی چیزی رو تو گوگل سرچ میکنه، سئوکارها باید بفهمن دقیقاً دنبال چی هست تا بتونن محتوایی رو منتشر کنن که هم به دردش بخوره، هم تو نتایج گوگل بالا بیاد.
این هم به خاطر هوشمندی گوگل هست که خیلی خوب میتونه زبان و نیازهای آدما رو بفهمه و بهشون جواب بده. برای همین امر شما می تونید از خدمات سئو در زنجان تیم جرگه بهره ببرید و در نهایت در شهرتان دیده شوید.
گوگل با استفاده از NLP (پردازش زبان طبیعی) و بهویژه الگوریتم BERT، میتونه دقیقاً بفهمه وقتی کسی یه کلیدواژه خاصی رو جستجو میکنه، منظورش چیه و دنبال چه اطلاعاتی هست. این یعنی گوگل میتونه بهترین محتوایی که با نیازهای اون فرد همخونی داره رو پیدا کنه و بهش نشون بده. نکته جالب اینه که BERT الان روی 100 درصد کلیدواژهها و همه زبونها کار میکنه، و اونایی که محتواشون رو با نیاز مخاطب هماهنگ کرده بودن، خیلی از این ماجرا نفع بردن و تونستن از رقباشون جلو بزنن. حالا وقتشه که دقیقتر و عمیقتر به این موضوع نگاه کنیم.
آنچه در این مقاله مطالعه میکنید :
هدف جستجو Search Intent در گذشته
تا یک سال پیش، دستهبندیهایی که برای هدف جستجو مطرح میشد، خیلی ساده بود و به ۳ گروه اصلی تقسیم میشد:
- کوئریهای اطلاعاتی: سوالهایی که کاربر دنبال جوابشون میگرده، مثل وقتی که میخوایم درباره یه موضوع خاص بیشتر بدونیم.
- کوئریهای راهبری: وقتی کاربر دنبال یه صفحه خاص تو یه سایت میگرده، مثل وبلاگ یه سایت یا صفحه فرصتهای شغلی یه شرکت.
- کوئریهای تراکنشی: اینا همون کلیدواژههای خرید و فروش هستن، مثل خرید مبل.
- کوئریهای مکانی: جستجوهایی که درباره یه مکان یا آدرس خاص هستن، مثل آدرس کافه شهر.
اما این دستهبندیها قدیمی شدن و شاید قبل از الگوریتم BERT خوب جواب میدادن. حالا ماجرا فرق کرده و ما باید با این شرایط خودمون رو وفق بدیم. الان وقتی کاربر یه چیزی رو تو گوگل سرچ میکنه، گوگل باید بفهمه چرا اون کلمه خاص رو جستجو کرده، دنبال چی میگرده و هدف واقعیش از این جستجو چیه.
بهترین فعالیت ها در راستای هدف جستجو Search Intent
شما با دستهبندیهای قدیمی آشنا هستید و احتمالاً ناخودآگاه از اونها توی سایت تون استفاده کردید. مثلاً وقتی کاربر “بهترین گوشی موبایل” رو جستجو میکنه، شما میدونید که دنبال یه محتوای جامع هست که انواع گوشی ها رو معرفی کنه و چندتا از بهترینها رو هم پیشنهاد بده.
اما حالا موتورهای جستجو از تکنولوژیهای یادگیری ماشین استفاده میکنن تا محتوا رو بهتر بفهمن. بهعنوان یک استراتژیست محتوا یا سئوکار، باید بدونید کاربر واقعاً چی میخواد. گوگل همیشه میگه که باید مخاطب رو بشناسید و محتوایی عالی براش تولید کنید. گوگل یه اصطلاح داره به نام Micro-Moments، یعنی همون لحظهای که کاربر گوشیش رو برمیداره تا چیزی رو جستجو کنه. تو اون لحظه دقیقاً تو فکرش چی بوده؟ ممکنه وسط یه کاری باشه، یا یه برنامه طولانیمدت داشته باشه، یا شاید هم دنبال سرگرمی و وقتگذرونی باشه. شما برای تکتک این احساسات چه برنامه ای دارید؟
اگه محصول یا سرویسی دارید و میخواید بفروشید، باید طبق اصول و قواعد گوگل پیش برید. چون گوگل بهتر از هر کسی مخاطبهاتون رو میشناسه. هر کسی وقتی میخواد خرید کنه، قبلش تحقیق میکنه یا مطالبی درباره اون محصول میخونه. گوگل به این لحظه میگه “لحظهی صفر حقیقت” یا همون “Zero Moments of Truth”. به همین خاطر، باید مخاطبهاتون رو بهدقت زیر نظر داشته باشید و برای هر نیازی که ممکنه در هر لحظه داشته باشن، پاسخی آماده کنید.
استفاده از Micro Search Intent هدفهای جستجوی کوچک
بذارید اول به خود کلمه SEO توجه کنیم. اون حرف “O” توی SEO از Optimization اومده که یعنی بهینهسازی. شما همیشه باید در حال بهینهسازی باشید. به چه علت؟ برای هر کلیدواژهای که میتونه برای سایتتون ترافیک یا درآمد بیاره.
اینجاست که هدفهای میکرو کاربر وارد بازی میشن. ترکیب درستِ سه چیز: اتوریتی (اعتبار)، مرتبط بودن، و کارآمد بودن در کنار این جستجوهای کوچک، سئوی سایت شما رو حسابی قویتر میکنه. این دقیقاً همون چیزی هست که گوگل از ما انتظار داره. رند فیشکین سالها پیش گفته بود که بزرگترین راز گوگل اینه که محتوای عالی تولید کنید. این موضوع سالهاست که پیادهسازی و تقویت شده و حالا این هدفهای میکرو دقیقاً همون راهی هستن که گوگل جلوی سئوکارها و استراتژیستهای محتوا گذاشته. پس معلومه که جواب میده و برای رسیدن به یک نتیجه فوق العاده بهش نیاز دارید.
Micro Search Intent به زبان ساده
گاهی شما محتوایی مینویسید که فقط هدفش اینه که یه سری اطلاعات به کاربر بده. ولی بعضی وقتها پا رو فراتر میذارید و میخواید چیزی رو به کاربر آموزش بدید. این دو نوع محتوا با هم فرق دارن، اما آموزش دادن هم در واقع یه نوع اطلاعات دادن هست. به همین دلیل، محتوای آموزشی زیرمجموعهای از محتوای اطلاعاتی حساب میشن و میشه اون رو توی دستهبندیهای میکرو بهعنوان محتوای Informational یا اطلاعاتی جا داد.
حالا اگه بخوایم محتوای اطلاعاتی رو به حالتهای میکرو تقسیم کنیم، میتونیم به این شکل دستهبندی کنیم:
- حقیقتمحور: کاربر میخواد بفهمه چیزی درست یا غلطه.
- آموزشی: کاربر دنبال یادگیری مراحل انجام یه کار خاصه.
- تفصیلی: کاربر میخواد جزئیات بیشتری درباره یه موضوع بدونه.
- تجمیعی: کاربر میخواد ببینه مردم درباره یه موضوع خاص چه نظرات و دیدگاههایی دارن.
میبینید که نوع و فرمت محتوایی که برای هرکدوم از این هدفهای میکرو مینویسید، فرق داره و طبیعتاً محتوایی که تولید میکنید باید با این موارد هماهنگ باشه.
مثلاً کوئریهای تراکنشی رو هم میشه به شکل دقیقتری دستهبندی کرد. فرض کنید یه کاربر میخواد یه محصولی بخره، اما براش مهم نیست چه مدل یا برندی باشه؛ فقط نیاز داره اون محصول رو داشته باشه. جستجوی این کاربر با کسی که مدل خاصی از محصول براش مهمه، فرق داره. برای همین، کوئریهای تراکنشی رو میشه اینطوری تقسیمبندی کرد:
- کوئریهای دستهبندی: وقتی کاربر مثلاً “خرید کوله” رو جستجو میکنه، دنبال یه کوله خاص نیست؛ میخواد چند مدل کوله ببینه و شاید از بین اونها یکی رو انتخاب کنه. یا شاید دنبال یه دستهبندی خاصه، مثل “خرید کوله آدیداس”. این دو حالت باید جدا از هم بررسی بشن.
- کوئریهای تراکنشی لوکیشنی: اینجا کاربر میدونه چی میخواد و از کجا بخره. این مکان میتونه یه فروشگاه فیزیکی باشه یا حتی یه سایت آنلاین.
- کوئریهای جنریک یا عمومی: کاربر تو این حالت فقط دنبال یه محصوله، و برند یا نوعش براش مهم نیست. چیزای دیگه مثل قیمت و ویژگیهای کلی بیشتر براش اهمیت دارن.
حالا که با این مفاهیم آشنا شدید، میتونید این ایدهها رو روی سایت خودتون پیاده کنید. یادتون باشه که گوگل دیگه مثل قدیما فقط به متن صفحههای شما نگاه نمیکنه؛ بلکه همه قسمتهای صفحه رو بهخوبی میفهمه. پس باید این اصول رو توی کل ساختار سایتتون پیاده کنید تا یه فرمت محتوایی منسجم و هماهنگ با هدفهای جستجو داشته باشید.
با ترکیب این استراتژی و استفاده از کلمات کلیدی اصلی و لانگ تیل (کلمات کلیدی بلندتر و خاصتر)، میتونید توی رقابت با رقبای بزرگ موفق بشید و یه سهم بزرگ از ترافیک گوگل رو مال خودتون کنید. توجه داشته باشید که گوگل هر روز داره تو زمینه پردازش زبان قویتر میشه و با الگوریتم جدید SMITH که یه نسخه پیشرفتهتر از BERT هست، این کار رو سریعتر انجام میده. پس باید مخاطبهاتون رو دقیق زیر نظر بگیرید. ببینید تو هر لحظه از زندگیشون دنبال چی هستن و چه چیزهایی رو جستجو میکنن، و بعد با توجه به این نیازها، محتوای مناسب و ایدهآل براشون تولید کنید.
در نظر داشتن هدف جستجو Search Intent حین تولید محتوا میتونه به شما در راستای انتخاب صحیح مباحث و همینطور کتگوری ها کمک شایانی رو بکنه. به همین دلیل بهتون پیشنهاد می کنیم قبل از اینکه دست بکار بشید در این مورد تحقیقات لازم انجام بدید و بعد شروع کنید. امیدوارم پیشرفت زیادی رو تجربه کنید و لذت ببرید.